Muziek als geheugentraining

Dat muziek een positief effect heeft op de hersenen, is bekend. Door het luisteren naar muziek kunt u uw hersenactiviteit verbeteren met wel 60%. Ook blijkt uit onderzoek dat u door het luisteren naar muziek uw geheugen traint.

Meer lezen 


Mozart-effect

Het is een bekend onderzoek: het “Mozart-effect”. Echt slimmer wordt u niet door naar de muziek van Mozart te luisteren, maar het is wel bewezen dat mensen bepaalde taken beter kunnen uitvoeren nadat ze naar Mozart hebben geluisterd. Dit komt doordat de muziek geconcentreerder en ontspannener maakt. Ook het luisteren naar andersoortige, niet-klassieke muziek heeft dit effect op de hersenen, alleen in minder sterke mate. Blijkbaar is Mozarts muziek zo opgebouwd dat die perfect overeenkomt met de patronen van de hersenen. In feite masseert Mozart uw hersenen zodat ze optimaal presteren.   

 

Favoriete deuntjes

Het beluisteren van muziek heeft een positief effect op uw geheugen. Volgens deskundigen stimuleert muziek vele hersengebieden – met inbegrip van de hippocampus, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt. En dat geldt niet alleen voor de muziek van Mozart, ook het beluisteren van uw favoriete deuntjes draagt bij aan een beter geheugen.   Een ander – groot - voordeel van luisteren naar of bespelen van muziek is dat het sterke emoties kan oproepen. Het doet oude tijden herleven, de tijd waarin u jong was en onbezorgd. Muziek kan u wel twee generaties mee terugnemen in de tijd. De meeste mensen hebben sterke herinneringen aan hun tienerjaren, de muziek uit die tijd zullen zij niet gauw vergeten en kan sterke herinneringen oproepen en een goed gevoel geven.   

 

Demente ouderen

Muziektherapie wordt vaak ingezet bij demente ouderen. Het luisteren naar muziek geneest de dementie niet en vertraagt ook het aftakelingsproces niet, maar verhoogt wél de kwaliteit van leven doordat de patiënt plezier heeft en alert is. Ook bij mensen met ernstig hersenletsel wordt muziek vaak ingezet om vergeten autobiografische herinneringen weer naar boven te krijgen. 

Dat muziek heel wat losmaakt bij demente ouderen, laat zangeres Willeke Heijstee zien. Onder de noemer Willeke Zingt Alberti treedt zij op in verpleeg- en verzorgingshuizen met liedjes van Willeke Alberti, Jenny Arean, Conny Stuart en Wim Sonneveld. Dat bleef niet opgemerkt. Op Facebook plaatste Willeke een oproep om haar filmpje te delen en op deze manier zoveel mogelijk verpleeghuizen te bereiken. Het filmpje werd maar liefst bijna twee miljoen keer bekeken en 60.000 keer gedeeld! Bekijk hier het verslag dat WNL deed over het het ontroerende filmpje dat Willeke op Facebook plaatste.

Muziek als geheugentraining_494

Nog meer muziek en geheugen

 

  • In deze video wordt uitgelegd hoe je brein wordt getraind door het luisteren naar én maken van muziek.
  • Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder legt hier uit hoe muziek het verleden dichterbij brengt.  
  • Voor ouderen met dementie is een speciale internetzender in het leven geroepen. Radio Remember is belevingsradio en biedt herinneringen aan die ‘goede oude tijd’. 
Muziek als geheugentraining_495

Volgende 

Dat muziek een positief effect heeft op de hersenen, is bekend. Door het luisteren naar muziek kunt u uw hersenactiviteit verbeteren met wel 60%. Ook blijkt uit onderzoek dat u door het luisteren naar muziek uw geheugen traint.

5/8
Loading ...