Tijd voor bezinning

 
Het leven is vaak druk, vol en haastig. Voor wie even aan de hectiek van alledag wil ontkomen, is er een prachtige manier van vakantievieren: de retraite. 

Meer lezen

Acht jaar geleden ging Willemien van Egmond een paar maanden naar Spanje, om tot zichzelf te komen. Nadat ze aan den lijve had ondervonden hoe fijn het is een tijdje uit de hectiek van het dagelijkse leven te stappen en tijd te nemen voor reflectie, besloot ze dat ze ook andere mensen deze ervaring gunt. Inmiddels organiseert Van Egmond retraite-reizen over de hele wereld en heeft ze het boek Retreat Yourself geschreven. ‘Retraite betekent letterlijk jezelf terugtrekken’, zegt zij. ‘Wij zijn altijd maar druk. Met werk, kinderen, of de combinatie hiervan. In de Westerse maatschappij krijgen we veel prikkels te verwerken. Dat zorgt voor spanning en slapeloze nachten. Door op retraite te gaan, kom je weer bij jezelf.”       


Natuur

 

Retraites kennen een eeuwenlange traditie. Al 2500 jaar geleden werd in het Verre Oosten Vipanassameditatie beoefend, een vrij extreme manier van mediteren. Dagenlang zonderden mensen zich af om opgebouwde spanningen in hun lijf weer af te breken. Ook Jezus Christus, Mohammed en Boeddha zonderden zich al af voor bezinning. Een retraite wordt vaak georganiseerd in een fijne, rustige omgeving. Dit kan een klooster zijn of een mooie plek in de natuur. Toch hoef je niet ver weg in het vliegtuig voor een bijzondere ervaring. U kunt ook een retraite boeken in de natuur van Drenthe of aan de Zeeuwse kust. 

Ruimte

 

Wie op retraite gaat, hoeft even niets. Er wordt vaak lekker gekookt en bij aankomst staat je bedje gespreid. Zo ontstaat er ruimte voor bezinning, voor yoga, massages, inspiratiesessies en mindfullness. ‘Toen ik zes jaar geleden begon met mijn retraites, was er nog nauwelijks aanbod’, zegt Willemien van Egmond. ‘Dat is nu wel anders. Het fenomeen heeft een behoorlijke vlucht genomen. Dat komt ook doordat yoga heel toegankelijk is geworden. Vroeger werd yoga gezien als iets voor geitenwollensokken-types, maar dat is al lang niet meer zo.”   

Leefijd

 

“Iedereen kan op retraite gaan, het is niet leeftijdsgebonden”, zegt van Egmond. “Je kunt het bij wijze van spreken tot je tachtigste blijven doen. Wat wel belangrijk is, is dat je er voor openstaat. Dat je durft te kijken wat er zich in je binnenste afspeelt.’ Wat Van Egmond hoopt met haar retreats, is dat mensen bewuster in het leven gaan staan en beter voor zichzelf leren zorgen. ‘Wat ik vaak hoor na afloop, is dat mensen gezonder gaan koken, meer tijd nemen voor zichzelf en meer gaan leven zoals zij dat willen. Ik heb al vaak gehoord dat mensen na een retraite grote stappen maakten, zoals een verhuizing of een carrièreswitch. Het geldt niet voor iedereen, maar een retraite kan je leven voorgoed veranderen.” 

Bezinningsretraite

Hier staat u stil bij vragen als ‘waar ben ik nu?’, ‘waar kom ik vandaan?’ en ‘waar wil ik naartoe?’   

Stilteretraite

Tijdens deze retraites wordt alleen functioneel gesproken. Hierdoor is er optimaal ruimte om te bezinnen, zonder afleiding van buitenaf.

Yogaretraite

Een retraite onder begeleiding van een yogadocent. U volgt een of meerdere yogasessies per dag.

Oosterse retraite

Een combinatie van boeddhistische filosofie, yoga en meditatie.


Zin gekregen? Bekijk de meditatiecursus voor beginners.

Naar boven

Reis naar Engeland: The Cotswolds, Yorkshire en East-Anglia

6/8
Loading ...