Vluchtelingenwerk_626

Trijntje maakt het verschil voor Vluchtelingenwerk

Een paar kinderen meenemen op kampeervakantie aan zee. Zo simpel was het idee van de allereerste vakantieweek voor vluchtelingkinderen.
Dat er ruim 25 jaar later 20.000 kinderen een week zijn weggegaan, dat had initiatiefnemer Trijntje Munters van VluchtelingenWerk Nederland nooit durven dromen.

Nalaten - Vluchtelingenwerk

Maak het verschil!

VluchtelingenWerk vraagt dit jaar extra aandacht voor vluchtelingkinderen. Naar een ver en vreemd land vluchten, is voor kinderen een traumatische gebeurtenis. Eenmaal in Nederland zijn ze veilig, maar duurt het nog lang voor ze gewoon kind kunnen zijn. Wij geven ze die kans. Kijk op vluchtelingenwerk.nl/kind.


Nalaten - logo

Zo’n eerste vakantie vergeten ze nooit

Elk jaar organiseert VluchtelingenWerk Nederland zo’n dertig vakantieweken voor kinderen en één- oudergezinnen. Trijntje: “Het doet kinderen goed om er een week tussenuit te zijn. Aan het begin van de vakantie zie ik zorgelijke, bangige witte koppies, na een week gaan er vrolijke kinderen weg. Kinderen die heerlijk kunnen spelen, plezier maken zonder zorgen; het is fantastisch om te zien. Zo’n eerste vakantie vergeten ze nooit. We vragen niet waar een kind vandaan komt of waarom het moest vluchten, die vraag krijgen ze vaak genoeg. Of een kind uit België komt of uit Somalië maakt ook niet uit”. Voor de ouders is het soms spannend. Trijntje herinnert zich een moeder die de dag voor het kamp belde dat haar twee dochters toch niet mee mochten. Het bleek dat ze met vier kinderen was gevlucht naar Nederland, twee daarvan hadden de reis niet overleefd. Zij was angstig om haar dochters te laten gaan. Uiteindelijk hebben deze twee meiden toch enorm genoten. Zonder de hulp van honderden enthousiaste vrijwilligers zouden we de vakanties niet kunnen organiseren. Zij krijgen een speciale training om de kinderen goed te begeleiden. Ook voor hen is het vaak een onvergetelijke ervaring. Veel vrijwilligers komen elk jaar weer terug.”

vw03.jpgvw02.jpgvw08.jpgvw06.jpgvw05.jpgvw04.jpgvw07.jpgvw09.jpg

Trijntje maakt het verschil

Gevluchte kinderen beleven onvergetelijke vakantie

Trijntje Munters (76 jaar) is inmiddels gepensioneerd en spant zich al jaren in voor asielzoekers en vluchtelingen. Ze is ook moeder en oma en is daarnaast actief als kunstenaar en ze houdt van etsen en wandelen.


Nalaten - polaroid - oxfam

Vluchtelingenwerk

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.

Table of contents

Loading ...